Nieuwstraat 33-41
Beschrijving
Algemeen:
Het vroeg twintigste-eeuwse pand in de gesloten gevelrij aan de oostzijde van de Nieuwstraat heeft een rechthoekige plattegrond en omvat een begane grond, een verdieping en een zolder onder een afgetopt zadeldak. Het dak heeft aan de straatzijde een dakschild dat met gesmoorde kruispannen is gedekt. De voorgevel van het pand is gebouwd naar een ontwerp in Jugendstil.
Voorgevel:
De zes vensterassen brede voorgevel van het pand is symmetrisch van opzet en ontworpen in Jugendstil. Het muurwerk is gemetseld met strengpers-stenen, het oppervlak is glad en het voegwerk dun. De gevel heeft hoekrisalieten en is met oranje/rode bakstenen in kruisverband gemetseld. Accenten zoals bogen, lijsten en dagkanten zijn afgezet door toepassing van crèmekleurig stenen. Bijna alle deuren en vensters in de gevel zijn oorspronkelijk. De vensteropeningen hebben hardstenen onderdorpels.
Het rechterhoekrisaliet heeft op de begane grond een entreepartij die bestaat uit een dubbele deur, gescheiden door een middenstijl. Een hardstenen kalf scheidt de deuren van het iets smallere bovenraam onder een steens segmentboog. Op de eerste verdieping is een verdiept boogveld onder een steens segmentboog aangebracht. Deze boog rust op dubbele aanzetstenen die voorzien zijn van een profilering. Het verdiepte vlak heeft een deuropening onder een steens segmentboog. De dubbele balkondeuren hebben een smaller en getoogd bovenlicht. Het hardstenen balkon op consoles met een voluten ornamentatie heeft een hardstenen baluster waarin fraai siersmeedwerk is opgenomen. Eén van de balusterpijlers is tevens een achthoekige schoorsteen. Op zolderniveau is het hoekrisaliet eenzijdig getrapt. Aan de bovenzijde heeft dit deel van de gevel een a-symmetrische balustrade van baksteen waarin siersmeedwerk is opgenomen. Het venster met bovenlicht is gevat in een opening onder een halfsteens segmentboog Ter linkerzijde sluit een tweede vensteropening onder een kwartrondboog aan.
Het linkerhoekrisaliet in grotendeels identiek. Afwijkend is de entreepartij, een dubbele deur onder een halfrond gevorkt bovenraam. Rechts naast de vensteropening op de zolder is een blindnis onder halfsteens segmentboog aanwezig. Het venster op zolderniveau wijkt af van het venster in het rechterhoekrisaliet. Het middendeel van de gevel heeft op de begane grond links een dubbelvenster met een geornamenteerde zandstenen middenstijl en rechts een moderne pui met dubbele deur onder een latei die zich onder twee halfronde bovenlichten bevindt. Op de verdieping bevinden zich vier vensters die per twee door de steens segmentbogen gekoppeld zijn. Het verdiepte boogveld is
| 1 |
net als de borstwering voorzien van een Jugendstilschildering. De schilderingen onder de vensters zijn opgenomen in een lijst waarin de muurdammen zijn doorgezet. Net onder de dakvoet van de gevel bevindt zich een lijst met dubbele muizentand en een aantal gemetselde consoles. Hierboven is de gevel voorzien van een gemetselde balustrade (met siersmeedwerk) waarin twee rijk gedecoreerde Vlaamse gevels waarin de vensters onder een geprofileerde latei zijn opgenomen. Beide Vlaamse gevels hebben een lijst met ranke consoles waarop het met zink beklede zadeldak aansluit. De nok van het dak heeft een piron.
Linkerzijmuur:
De linkerzijmuur is een gemeenschappelijke muur met het buurpand Nieuwstraat 43-61.
Rechterzijmuur:
De rechterzijmuur is een gemeenschappelijke muur met het buurpand Nieuwstraat 31.
Achtergevel:
De achtergevel is vanaf de openbare weg niet in het zicht. Op de kadastrale kaart is te zien dat zich in de achtergevel een erker bevindt.
Interieur:
Het interieur maakt geen deel uit van deze verkenning. Naar verluidt is in het pand nog imitatie goudleer behang aanwezig.
Redengevende omschrijving
Het pand Nieuwstraat 33-41 heeft hoge monumentale waarde vanwege de voorgevel, de bouwstijl, de karakteristieke bouwmassa, de situering en als ensemble. Tevens heeft het pand sociaal- cultuurhistorische betekenis vanwege de historische waarde.
| 2 |
Gemeente 's-Hertogenbosch
monumentnummer: SOM0225
kadastrale aanduiding: H-4599
datum verkenning: 27 mei 2004
veldwerk: M. Bimmel en A.G. Oldenmenger
tekst rapportage: A.G. Oldenmenger